Weselne menu

Każdej parze organizującej przyjęcie weselne zależy na pysznym i sytym menu. Jest wiele ciekawych opcji i kombinacji kulinarnych do wyboru. Zazwyczaj lokale weselne i restauracje proponują własne menu, które jest zależne również od stylu i charakteru przyjęcia.

Menu weselne

Młodą parę przy wejściu najczęściej witają rodzice chlebem i solą, a wszystkich gości częstuje się lampką szampana wypijaną po odśpiewaniu „100 lat”. Wesele nie może odbyć się bez tortu, który podawany jest w mniej więcej po trzeciej godzinie przyjęcia weselnego lub po godz. 22.00. Niektóre hotele proponują dołączenie do nakryć kart z menu weselnym.

Menu weselne powinno odzwierciedlać tradycyjną polską kuchnię, jednak coraz częściej uzupełniamy ją o europejskie i azjatyckie przysmaki – owoce morza, sushi i potrawy grillowane. Nie brakuje także akcentów regionalnych – dużą popularnością cieszą się wciąż „wiejskie stoły” ze swojskimi przysmakami. Coraz częściej serwuje się także dania dla wegetarian! Wesele to z pewnością najdłużej trwająca rodzinna uroczystość, dlatego potrawy powinny być różnorodne, a przede wszystkim nie może być ich mało, ponieważ świetna zabawa i tańce do białego rana wymagają wiele energii i dobrej kondycji.

Dowiedz się jak ułożyć weselne menu?

Przedstawiamy zestawienie, z którego często wybierane są i serwowane dania weselne. Smakowitych inspiracji!

Zupy:

  • rosół z makaronem lub kluseczkami
  • zupa orkiszowa z kluseczkami drobiowymi
  • krem pieczarkowy lub borowikowy z groszkiem ptysiowym
  • krem brokułowy z parmezanem, krem szpinakowy
  • żurek w chlebaku z jajkiem

menu weselne zupa

Mięsa:

  • kotlet schabowy, kotlet z kurczaka de volaille, kotlet pieczarkowy, kotlet mielony
  • rolada wołowa
  • pieczeń wieprzowa, pieczeń w sosie, polędwiczki w sosie
  • kurczak z rożna, udka pieczone
  • schab faszerowany, pierś z kaczki faszerowana
  • zrazy zawijane

danie główne weselne menu

Dodatki:

  • ziemniaki zapiekane, ziemniaki z wody lub puree
  • kluski śląskie
  • frytki lub ryż
  • pieczywo mieszane
  • masełka smakowe, dipy i sosy
  • marynaty (pieczarki, ogórki, papryka)

stół wiejski menu weselne

Surówki:

  • surówka z białej lub czerwonej kapusty
  • buraczki z cebulką
  • surówka z selera, z marchewki
  • sałatka grecka
  • mizeria ze śmietaną

sałatka na wesele weselne menu

Deski ryb:

  • łosoś z grilla z masłem
  • pstrąg w ziołowej panierce
  • sandacz w migdałach
  • halibut z masłem
  • sola w sosie śmietanowym
  • ryba po grecku
  • śledź po kaszubsku, śledź w oleju

menu weselne ryby

Przekąski gorące:

Gorące przekąski proponowane najczęściej około godz. 21.00-22.00. Mogą być również podawane przez obsługę przy szwedzkim stole:

  • udka pieczone, szaszłyki
  • barszcz czerwony z krokietem lub pasztecikiem
  • zupa gulaszowa, flaczki, żurek z wędzonką
  • bigos staropolski, gołąbki, forszmak
  • szynka pieczona, golonka z kapustą zasmażaną
  • bogracz, boeuf strogonow
  • zrazy w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi

menu weselne

Przekąski zimne:

  • płyta wędlin: szynka, polędwica, kiełbasy suche z sosami, płyta mięs: karczek, pasztet z żurawiną
  • schab ze śliwką, galantyna z kurczaka z żurawiną, schab w galarecie
  • indyk w plastrach z ananasem
  • sałatka nicejska, sałatka grecka, sałatka jarzynowa, pomidor, ogórek, papryka konserwowa, pieczarki marynowane
  • jajka faszerowane w sosie tatarskim, jajko na plasterku pomidora z sosem czosnkowym
  • szparagi w szynce
  • galareta drobiowa
  • śledź na różne sposoby, ryba po grecku, łosoś wędzony

menu weselne

Stół wiejski ze swojskimi wyrobami:

  • żurek w kociołku
  • swojskie wędliny, pasztet, kaszanka, kabanosy
  • pierogi z kapustą i mięsem
  • bigos myśliwski
  • smalec wiejski, chlebek wiejski
  • ogórek kiszony
  • różne rodzaje serów
  • placki ziemniaczane
  • bimber

menu weselne

Desery:

  • ciasta, tort weselny
  • lody
  • panna cotta
  • creme brule
  • owoce
  • fontanna czekoladowa

menu weselne ciasta weselne

Potrawy wegetariańskie

  • panierowany camembert,
  • krem z brokułów, krem pomidorów,
  • czerwony barszcz z krokietami grzybowymi, bulion warzywny,
  • canneloni ze szpinakiem,
  • warzywne szaszłyki, warzywa faszerowane,
  • zapiekanki jarzynowe, placki ziemniaczane,
  • pierogi ruskie,
  • surowe warzywa z kilkoma dipami, grillowane plastry cukinii, sałatki warzywne i owocowe.

wegetarianie menu weselne

 Gorący specjał

Gorący specjał który może być serwowany przez szefa kuchni około godz. 1.00: płonący udziec pieczony, płonąca szynka

 

Kawa i herbata, napoje gazowane i niegazowane, ciasta oraz niskoprocentowe alkohole proponowane są często w postaci szwedzkiego stołu.

Tekst: polki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *