Każdej parze organizującej przyjęcie weselne zależy na pysznym i sytym menu. Jest wiele ciekawych opcji i kombinacji kulinarnych do wyboru. Zazwyczaj lokale weselne i restauracje proponują własne menu, które jest zależne również od stylu i charakteru przyjęcia.
Młodą parę przy wejściu najczęściej witają rodzice chlebem i solą, a wszystkich gości częstuje się lampką szampana wypijaną po odśpiewaniu „100 lat”. Wesele nie może odbyć się bez tortu, który podawany jest w mniej więcej po trzeciej godzinie przyjęcia weselnego lub po godz. 22.00. Niektóre hotele proponują dołączenie do nakryć kart z menu weselnym.
Menu weselne powinno odzwierciedlać tradycyjną polską kuchnię, jednak coraz częściej uzupełniamy ją o europejskie i azjatyckie przysmaki – owoce morza, sushi i potrawy grillowane. Nie brakuje także akcentów regionalnych – dużą popularnością cieszą się wciąż „wiejskie stoły” ze swojskimi przysmakami. Coraz częściej serwuje się także dania dla wegetarian! Wesele to z pewnością najdłużej trwająca rodzinna uroczystość, dlatego potrawy powinny być różnorodne, a przede wszystkim nie może być ich mało, ponieważ świetna zabawa i tańce do białego rana wymagają wiele energii i dobrej kondycji.
Dowiedz się jak ułożyć weselne menu?
Przedstawiamy zestawienie, z którego często wybierane są i serwowane dania weselne. Smakowitych inspiracji!
Zupy:
- rosół z makaronem lub kluseczkami
- zupa orkiszowa z kluseczkami drobiowymi
- krem pieczarkowy lub borowikowy z groszkiem ptysiowym
- krem brokułowy z parmezanem, krem szpinakowy
- żurek w chlebaku z jajkiem
Mięsa:
- kotlet schabowy, kotlet z kurczaka de volaille, kotlet pieczarkowy, kotlet mielony
- rolada wołowa
- pieczeń wieprzowa, pieczeń w sosie, polędwiczki w sosie
- kurczak z rożna, udka pieczone
- schab faszerowany, pierś z kaczki faszerowana
- zrazy zawijane
Dodatki:
- ziemniaki zapiekane, ziemniaki z wody lub puree
- kluski śląskie
- frytki lub ryż
- pieczywo mieszane
- masełka smakowe, dipy i sosy
- marynaty (pieczarki, ogórki, papryka)
Surówki:
- surówka z białej lub czerwonej kapusty
- buraczki z cebulką
- surówka z selera, z marchewki
- sałatka grecka
- mizeria ze śmietaną
Deski ryb:
- łosoś z grilla z masłem
- pstrąg w ziołowej panierce
- sandacz w migdałach
- halibut z masłem
- sola w sosie śmietanowym
- ryba po grecku
- śledź po kaszubsku, śledź w oleju
Przekąski gorące:
Gorące przekąski proponowane najczęściej około godz. 21.00-22.00. Mogą być również podawane przez obsługę przy szwedzkim stole:
- udka pieczone, szaszłyki
- barszcz czerwony z krokietem lub pasztecikiem
- zupa gulaszowa, flaczki, żurek z wędzonką
- bigos staropolski, gołąbki, forszmak
- szynka pieczona, golonka z kapustą zasmażaną
- bogracz, boeuf strogonow
- zrazy w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi
Przekąski zimne:
- płyta wędlin: szynka, polędwica, kiełbasy suche z sosami, płyta mięs: karczek, pasztet z żurawiną
- schab ze śliwką, galantyna z kurczaka z żurawiną, schab w galarecie
- indyk w plastrach z ananasem
- sałatka nicejska, sałatka grecka, sałatka jarzynowa, pomidor, ogórek, papryka konserwowa, pieczarki marynowane
- jajka faszerowane w sosie tatarskim, jajko na plasterku pomidora z sosem czosnkowym
- szparagi w szynce
- galareta drobiowa
- śledź na różne sposoby, ryba po grecku, łosoś wędzony
Stół wiejski ze swojskimi wyrobami:
- żurek w kociołku
- swojskie wędliny, pasztet, kaszanka, kabanosy
- pierogi z kapustą i mięsem
- bigos myśliwski
- smalec wiejski, chlebek wiejski
- ogórek kiszony
- różne rodzaje serów
- placki ziemniaczane
- bimber
Desery:
- ciasta, tort weselny
- lody
- panna cotta
- creme brule
- owoce
- fontanna czekoladowa
Potrawy wegetariańskie
- panierowany camembert,
- krem z brokułów, krem pomidorów,
- czerwony barszcz z krokietami grzybowymi, bulion warzywny,
- canneloni ze szpinakiem,
- warzywne szaszłyki, warzywa faszerowane,
- zapiekanki jarzynowe, placki ziemniaczane,
- pierogi ruskie,
- surowe warzywa z kilkoma dipami, grillowane plastry cukinii, sałatki warzywne i owocowe.
Gorący specjał
Gorący specjał który może być serwowany przez szefa kuchni około godz. 1.00: płonący udziec pieczony, płonąca szynka
Kawa i herbata, napoje gazowane i niegazowane, ciasta oraz niskoprocentowe alkohole proponowane są często w postaci szwedzkiego stołu.
Tekst: polki.pl