Wegetarianie gośćmi na weselu

Przed wyborem menu, warto zorientować się, czy wśród naszych gości będą wegetarianie. Potem należy ustalić z kucharzem, co można dla nich przygotować.

Nie trzeba organizować im osobnego menu na całą imprezę – po obiedzie z pewnością będzie wiele przystawek, sałatek i innych smakowitości, które nie zawierają mięsa. Jednak ładnym gestem w stronę tych osób będzie podanie im wegetariańskiego obiadu – gulaszu sojowego, czy kotlecików warzywnych, a może wymyślicie jeszcze coś innego?

Niektóre dania kuchni polskiej są bezmięsne: barszcz i krokiety z kapustą i grzybami, placki ziemniaczane, pierogi, gołąbki z kaszą gryczaną lub ziemniakami – nie są oczywistym wyborem na przyjęcie weselne, ale mogą być kompromisowym rozwiązaniem. Będą smakować zarówno tradycjonalistom, jak i osobom niejedzącym mięsa.

Dobrze też pomyśleć o deserze – może to być sorbet czy wegańskie ciasto. W daniach dla wegetarian nie powinno też być mleka, jajek i żelatyny. Absolutnie nie należy oszukiwać w składzie potraw.

wegetarianie na weselu

Jest wiele odmian wegetarianizmu – niektórzy dopuszczają jedzenie ryb, inni produktów mlecznych. Są jednak takie osoby, które wykluczają to ze swojego jadłospisu. Jeśli nie jesteście pewni, co jedzą Wasi goście, lepiej postawić na dania oparte tylko na produktach roślinnych.

Wykwalifikowany kucharz na pewno zaproponuje nam coś pysznego. I pomimo, że jest to dodatkowa rzecz do ustalenia, nasi goście z pewnością będą szczęśliwi, że o nich pomyśleliśmy.

Weselna przystawka z łososiem

A co, jeśli para młoda to wegetarianie?

Może zdarzyć się tak, że z powodów światopoglądowych para młoda to weganie lub wegetarianie. Być może w czasie tego ważnego dnia nie będą sobie życzyli na przyjęciu potraw, które kojarzyć się im będą z cierpieniem zwierząt.

Absolutnie nie wypada w takiej sytuacji głośno komentować ich wyboru. Kuchnia wegetariańska też jest niezwykle pyszna i sycąca – może warto potraktować ten dzień jako egzotyczną, kulinarną podróż?

Prezentujemy przykładowe menu weselne w wersji wegetariańskiej:

Zupy:
* krem ze szparagów z prażonymi migdałami
* krem z brokułów z groszkiem ptysiowym
* krem z pomidorów z grzankami
* bulion warzywny

Dania główne:
* placki ziemniaczane
* kotleciki warzywne lub sojowe
* faszerowane warzywa z kaszą, ryżem, soczewicą
* cannelloni ze szpinakiem
* lasagne ze szpinakiem
* risotto ze szparagami / cukinią / grzybami
* grillowane tofu

Przystawki:
* sałatki i surówki
* szaszłyki warzywne
* deska serów (dla osób jedzących produkty mleczne)
* wędzone ryby (dla jaroszy)
* warzywa gotowane na parze
* pasztet z soczewicy

Desery:
*sorbet
*sałatka owocowa

Wypróbuj wegetariańskie menu Moniki Mrozowskiej

Tekst: redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *