Naked cake

Oryginalny, indywidualny i wyrazisty – naked cake. Ten mocny w ostatnich latach, europejski trend wkracza do Polski.

„Nagi tort” na wesele

W bezpośrednim tłumaczeniu „naked cake” to „nagi tort” czyli swoiste określenie nowej formy dekoracji, gdzie rezygnuje się z obkładania tortu masą cukrową lub kremem. O dekoracji tortu i wizualnym efekcie końcowym w tym wypadku stanowi jego wnętrze – a zatem wygląd biszkoptu oraz nadzienia, którym jest on przełożony.

Nagi tort w Polsce budzi kontrowersje. Jedni mówią surowy, niewykończony, innych urzeka formą i pomysłem od pierwszego wejrzenia.

Naked cake - tort weselny na ślub 2015

Naked cake - tort weselny na ślub 2015

Naked cake – nowe podejście do wyglądu wypieków weselnych

To opcja, gdzie stawia się na naturalność, gdzie smak tortu i jego wnętrze stanowią najważniejszy jego element. Zauroczeni nową modą na naked cake mamy nadzieję, że w zbliżającym się sezonie ślubnym 2015 duża ilość Par Młodych zdecyduje się na taką opcję tortu weselnego.

Sprawdź najnowsze trendy w dekoracji tortów weselnych.

Naked cake kojarzony jest z naturalnym podejściem do kwestii słodkości. Mnogość form dekoracji opiera się głównie na użyciu naturalnych składników, które można znaleźć w spiżarni babci lub w sadzie. Podoba się nam koncepcja, w której rezygnujemy z dekoracji tortów ze wszelkich mas cukrowych, cukrowych perełek i innych dodatków, które często zostają na talerzykach gości, na rzecz naturalnego piękna i dodatków „z ogródka”. Tort nie musi być ascetyczny, wszystko zależy od dobranych dodatków oraz ich aranżacji. W tego typu tortach dominuje dekoracja ze świeżych owoców lub też kwiatów, można również pokusić się o użycie suszonych owoców, orzechów, czekoladek lub też miodu, karmelu, cukru pudru.

Naked cake - "Nagi" tort weselny

Naked cake - "Nagi" tort weselny Zdjęcie - Namysław Tomaka

Naked cake – smak

Smak tortu można komponować dowolnie pamiętając jedynie o tym, że wpłynie on bezpośrednio na efekt wizualny i stanowi on jego swoistą dekorację. Najczęściej wybierane są biszkopty czekoladowe, waniliowe lub piernikowe. Biszkopt w naked cake jest stosunkowo wyższy niż w tortach tradycyjnych, gdyż torty bez obłożenia bocznego są mniej stabilne oraz bardziej delikatne. Szybko obsychający biszkopt oraz krem jest gwarancją, że tort nie może być zrobiony wcześniej niż na 24 godziny przed podaniem.

Nadzienia można komponować dowolnie na zasadzie kontrastu do barwy biszkoptu lub też ujednolicenia kolorystycznego w zależności od planowanych dodatków. Do biszkoptów czekoladowych bardzo często wykorzystuje się krem na bazie masła orzechowego co nadaje ciepłą kolorystykę, można również użyć kremu cytrynowego, co nada ostry kontrast i ładnie komponować będzie się ze świeżymi owocami. Rozmaitość i mnogość form dekoracji naked cake ograniczona jest jedynie naszą wyobraźnią.

Naked cake - tort weselny

Naked cake - tort weselny

Naked cake to nie tylko propozycja na tort weselny. Torty bez obłożenia świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Natura podarowała nam tyle kolorów i form, że każdy z pewnością dobierze coś odpowiedniego dla siebie – owoce lub kwiaty które wspaniale skomponują się z wybranym smakiem.

Moda na naked cake sprzyja również osobom, które lubią piec w domu. Teraz bez profesjonalnych cukierniczych dodatków i sprzętu jesteśmy w stanie stworzyć najmodniejszy w sezonie tort.

Autor tekstu: Karolina Cieplak, Cukiernia Cieplak / www.cukiernia-cieplak.pl

Fotografie: Namysław Tomaka / www.npf.pl

Źródło: abcslubu.pl
www.abcslubu.plwww.facebook.com/abcslubu

Jedna myśl nt. „Naked cake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *